Serviste Lider! Üstün Teknik Servis
Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

Klima Servisi mi Arıyorsunuz? – Klima Arızaları İçin Mutlaka Uzman Bir Ekipten Destek Alın!

Klimalara Bilinçsizce Müdahale Etmeyin Klima Servisinden Destek Alın!

Yazın boğucu sıcaklardan, kışın da dondurucu soğuklardan bizi koruyan klimalar, zaman içerisinde arızalanabiliyor. Elbette klima arızaları, kullanıma da bağlı olarak oluşabiliyor. Evde kullanılan klimalara kıyasla iş yerlerinde kesintisiz bir şekilde ve çok daha etkili bir şekilde kullanılan klimaların daha sık bozulması çok normal. 

Elbette klima arızalarında önemli olan bir diğer unsur da bakımsızlık. Bildiğiniz gibi klimalar, ortama hava verirken içerideki toz, tüy ve partikülleri de filtrelerine toplar. Filtreler temizlenmediği ve klima bakımı ihmal edildiğinde, klimalar yavaş yavaş etkisini azalmaya ve sonunda da arızalanmaya başlar. Normal şartlarda bir klima 10-15 sene kullanabilecekken klima servisinde bakım yaptırmadığınızda kullanım ömrünü 4-5 yıla kadar düşürebilirsiniz. Yani klima bakım fiyatları için klima servisine ödeme yapmayayım derken çok geçmeden yeni bir klima parası ödemek zorunda kalabilirsiniz.

En Yaygın Klima Arızaları ve Çözümleri – Klimanızın Performansını Koruyun!

Şimdi sizlere en sık rastlanan klima arızalarından bahsedeceğiz. Eğer klima arızaları yaşayıp yaz veya kış mevsiminin en zorlu gününde mağdur olmak istemiyorsanız klima servisinde bakım yaptırmanız gerektiğini tekrar vurgulayalım. 

  • Klima Sızıntı Yapıyor: Klimanızın takılı olduğu duvarda su lekeleri mi görüyorsunuz? Ya da duvarınızın renginde bir sararma, dokusunda bir nemlilik mi var? Eğer klimanızın iç ünitesi su sızdırıyorsa, yoğuşma suyu tahliyesi tıkanmış ya da yoğuşma pompası arızalanmış olabilir. Klima sızıntı arızasının giderilmesi için tıkanmış yoğuşma borusunun vakum yoluyla açılması gerekir. Bu klima arızasının çözümü için klima servisinden destek alabilirsiniz. 

  • Klima Ses Çıkarıyor: Klima servislerine en sık ulaşan arızalardan biri, klimanın gürültülü bir şekilde çalışmasıdır. Eğer klimanızdan gıcırtı, tıkırtı veya klik sesi duyuyorsanız kompresör veya motor arızası yaşıyor olabilirsiniz. Ya da bir diğer ihtimal olarak kondansatörde sorun olabilir. Bu klima arızası, ciddi bir sorundur bu yüzden vakit kaybetmeden klima servisine başvurmanız gerekir. 

  • Klimadan Koku Gelmesi: Klima arıza servisinde sık rastlanan durumlardan biri de koku sorunudur. Klimadan koku gelmesinin nedeni küftür. Eğer klimanızdan koku geldiğini fark ediyorsanız klima bakımını ihmal ettiğinizi anlayabilirsiniz. Çünkü klima arızalarının en önemli nedeni, filtrelerin dolmuş ve kirli olmasıdır. 

  • Klima Az Üflüyor / Klima Az Soğutuyor: İşte, hızlıca klima arıza servisine başvurmanızı gerektiren bir durum daha. Klimalarda yaşanan zayıf hava akışının nedeni hava filtrelerinin tıkanmış olması ya da fan motorunun arızalanmasıdır. Eğer klima servisinde düzenli bakım yaptırıyorsanız durum filtrelerinizle alakalı olamaz, dolayısıyla klima arızaları ve çözümleri için servis desteği almanız gerekir. 

Klima Arıza İşaretleri – Hangi Simge Neyi İfade Ediyor?

Klimanızın ekranında beliren arıza işaretleri, yaşadığınız sorunla ilgili size ipuçları verir. Klima arıza işaretlerinin anlamları, kullanım kılavuzlarında sunulur. Ancak şu an için elinizde kullanım kılavuzunuz bulunmuyorsa aşağıda sizler için sıralayacağımız en yaygın klima arızalarını kontrol edebilirsiniz. Elbette her klima markası için arıza kodları aynı değil. Ancak küçük bir araştırmayla sorunun ne olduğunu anlayabilir veya direkt olarak klima servislerinden talep oluşturabilirsiniz. Dilerseniz şimdi bir marka üzerinden ilerleyelim ve Arçelik klima arıza işaretlerine göz atalım:

  • E1, E2, E3, E4 hatası: Sıcaklık sensörü kablolarında kopukluk ya da kısa devre,

  • E5 hatası: İç ünite ve dış ünite arasında iletişim hatası,

  • E6 arızası: Dış ünite koruması,

  • E10 hatası: Kompresör emme basıncı arızası

  • E13 – Kompresör faz sırası

  • E14 – Kompresör faz bağlantı hatası

  • P4 – İç ünite kondanser sıcaklığı çok düşük ya da çok yüksek kompresör koruma

  • P5 – Dış ünite kondanser sıcaklığı çok düşük ya da çok yüksek kompresör koruma

  • P7 – Dış ünite tahliye sıcaklığı çok yüksek / Kompresör korumaya geçiyor

  • P9 – Soğuk hava koruması devrede

  • P10 – Tahliye basıncı koruması

  • P11 – Emme basıncı koruması

  • P12 – Aşırı akım koruması

  • HS – Buz çözme devrede 

  • cho: Ortam sıcaklık sensörü kısa/açık devre

  • ch1: Evap boru sıcaklık sensörü açık/kısa devre

  • ch2: Görüntü panel tuşları bozuk/kısa devre

  • ch4: Tahliye havası sensörü kısa/açık devre.

Klima Bakımı Neden Önemli?

Klima arızaları veya klima servisleri araştırmak için internette dolaşırken muhtemelen her sitede klima bakımı ile ilgili bir yazıya denk geldiniz. Aslında klima bakımının önemsenmesinin nedeni, daha uzun süreli bir kullanım sağlanması.  Klima filtreleri, kanatçıklar ve serpantinler ancak klima servisinde yapılan bakımlarla verimli bir şekilde çalışmayı sürdürür. Aksi halde;

  • Klimalar maksimum ısıtma/soğutma performansına ulaşmak için daha fazla enerji harcar ve elektrik faturalarının artmasına neden olur. Böylece daha fazla ödeyerek daha az konfor sağlamış olursunuz. Fakat kirli bir filtreyi temizleyerek ya da değiştirerek enerji tüketimini %5 ila 15 oranında azaltırsınız. 

  • Klima servisinde yapılan bakımın önemli olduğu bir diğer nokta da dış ünitede kendini gösteriyor. Diyelim ki 5 yıldır kullandığınız bir klimanız var. Klima bakımının ihmal edilmesi, klimanın evaporatör serpantini ve kondenser serpantininin tam 5 yıldır, dışarıdaki tozu ve kiri toplamasına neden olur. Bu da hava akışını ve ısıyı emme fonksiyonunu azaltır. 

  • Klima bakımı, olası arızaların önlenmesi veya daha düşük maliyetle çözüme kavuşturulması açısından da önemlidir. Ne kadar uzun süre klima bakımı yaptırmazsanız zaman içinde oluşabilecek klima arızalarından da o kadar geç farkında olursunuz. Dolayısıyla önceden fark edip 100 TL’ye çözebileceğiniz bir klima arızası için vakit geçtiğinde 1000 TL ödersiniz.

Klima Bakımında Neler Yapılır?

Klima bakımının neden önemli olduğunu artık daha iyi biliyorsunuz. Güçlü ısıtma ve soğutma teknolojisine sahip olan, uzun yıllar güvenle kullanılabilecek enerji tasarruflu bir klima için bakım şart. Peki, klima bakımı nasıl yapılıyor? Şimdi de bu soruyu yanıtlayalım:

  • Klima servisi, klima bakımında merkezi sistemlerde kanal sızıntısı olup olmadığını kontrol eder,

  • Evaporatör bobininden geçen hava akışını ölçer,

  • Sızıntı dedektörü kullanarak soğutucu akışkan sızıntısı testini yapar,

  • Elektrik kontrol sırasını doğrular,

  • Motorları yağlar; kayışların aşınma durumlarını kontrol eder ve

  • Filtreleri temizler.

Klima Bakım Ücreti Ne Kadar?

Tek mevsim kullanılan klimalar için yılda 1 kez, yaz-kış ve geniş alanlarda kullanılan klimalar içinse yılda 2 kez önerilen klima bakımı, daha fazla tasarruf etmenizi sağlar. Bununla birlikte tıkalı filtrelerin neden olduğu astım, öksürük nöbetleri ve baş ağrısı gibi rahatsızlıkları önler. Dolayısıyla klima bakımını isteğe bağlı bir durum gibi değil de bir zorunluluk gibi düşünmek, uzun vadede size önemli kazançlar sağlar. Şimdi bir de bu klima bakımı için ne kadarlık bir bütçe ayırmanız gerektiğine bakalım. Klima bakım fiyatları, klima servisine göre değişiklik gösteriyor. Bu yüzden net bir rakam paylaşamıyoruz. 

Ayrıca duvar tipi klima bakımı, salon tipi klima bakımı, tavan tipi klima bakımı, kaset tipi klima bakımı ve kanal tipi klima bakımı fiyatları birbirinden farklı oluyor. Klima bakımı sırasında karşılaşılan klima arızaları, uygulanan çözümler ve değişen parçalar da fiyatları etkileyebiliyor. Yine de ortalama olarak belirtmek gerekirse duvar tipi klima bakım ücreti 250 TL’den başlıyor diyebiliriz. Bu rakam, ticari klima bakımında daha da yükseliyor.

[widget-133]

Benzer Yazılar

Bu yazıya benzer içerik bulunamadı.

Yorum Yap

Servis Çağır
Servis Çağır 444 01 36